Avantatges de l’etiqueta eco a Catalunya

Conduir un cotxe de baixes emissions de gasos contaminants ofereix grans avantatges, a més del menor consum i la baixa emissió de partícules contaminants, s’obtenen descomptes i bonificacions en el pagament d’impostos, així com en vies de peatge. A més es pot circular lliurement per la Zona de Baixes Emissions de Barcelona.

La Generalitat ofereix bonificacions per a la circulació dels cotxes ECO en autopistes i vies de peatge, el sistema de descomptes per als vehicles de baixes emissions ha estat prorrogat fins a finals d’aquest 2021. Amb aquest sistema es busca impulsar la renovació del parc automobilístic, oferint una compensació parcial al cost addicional que implica la compra d’un cotxe amb baixes emissions.

Es busca també estimular a la indústria automotriu perquè desenvolupi i servei al mercat vehicles més ecològics, que contribueixin a reduir l’emissió de gasos contaminants, com un mitjà per a frenar el canvi climàtic.

El sistema contempla un 30% de bonificació per als cotxes de la categoria ECO general, en la qual s’inclouen els híbrids, endollables o no, així com tots els vehicles de GLP i gas natural matriculats des de setembre de 2014 que compleixin amb la normativa Euro 6.

Els cotxes de la categoria ECO específics tenen una bonificació del 75%, en ella s’inclouen els vehicles 100% elèctrics, els cotxes elèctrics d’autonomia estesa i els cotxes que utilitzen hidrogen.

Els descomptes estan de dilluns a divendres en hores laborables i per a accedir a ells s’han de complir unes certes condicions:

  • El preu del cotxe ha de ser inferior als 48.400 euros, incloent l’IVA.
  • El mitjà de pagament emprat ha de ser un sistema dinàmic com el VIA-T.
  • S’ha d’estar inscrit en el portal ecoviaT.

A més els vehicles VAO (d’alta ocupació) obtenen una bonificació del 40% quan circulin amb més de 3 passatgers. A més els usuaris poden obtenir un descompte addicional del 30% quan fan el mateix trajecte més de 16 vegades al mes.